Hegyvidék UFC bemutató 1. rész Szellemiség


Cikk sorozattal készülünk nektek, ahol bemutatjuk kis egyesületünk működését és irányelveit. Első körben a Hegyvidék UFC felépítését és szellemiségét fogjuk körüljárni. Mint bizonyára tudjátok több, mint 20 éve foglalkozunk fiatalok foci képzésével, véletlen se labdarúgó specifikus képzést írtam, mert az úgy túl okoskodó lenne. Sokatok számára nem teljesen tiszta, hogy mi folyik a pályákon, hiszen a vírus óta, sajnos, nem követhetitek edzéseinket és a rajta folyó munkát, így ezen a cikksorozaton keresztül szeretnénk kicsit közelebb hozni nektek ezt a világot.

Kis klubunkban jelenleg közel 400 játékos csiszolja tudását, bővíti technikai repertoárját és élvezi a játékot nap, mint nap. Két helyszínen vannak jelenleg edzéseink, a kicsik, tehát az ovisok és kisiskolások a Városmajori suli két műfüves kispályáján rúgják a bőrbogyót. Míg a nagyok a méltán híres Vasas Pasarét Sportcentrumban készülnek fel az ellenfelek megőrjítésére.

A MESTER
A sport jó mester, mert megtanít becsülettel küzdeni, diadalt aratni vagy méltósággal veszíteni. Majd újra és újra nekilátni és mindig eggyel többször felállni. Emellett a csapatsport a személyiség fejlődésének még szélesebb palettájára van hatással, hiszen a játékosok megtanulnak csapatban dolgozni, alárendelni magukat a csapat számára, konfliktusokat kezelni, alkalmazkodni másokhoz, felelősséget vállalni a döntéseik után, hogy csak pár aspektust említsek.
Ám van egy félreértés is, amit sokan elfelejtenek, az edzőknek nem feladatuk a nevelés. Hiszen nem vagyunk egyformák, nem ugyanúgy éljük az életünket, ki lazább, ki szigorúbb. Az edzők feladata a klubon belüli normák betartása, betartatása, illetve, hogy edzői szerepkörüket a játékos életében betöltsék, de nem pót-apák vagy második anyák.

A JÁTÉK ÖRÖM
Szent meggyőződésünk, hogy a fiatalok megannyi elvárással és kötelességgel terhelt hétköznapjaiból kell kiutat találnunk közösen. Hiszük és tudjuk, hogy a fejlődéshez nyugodt, felszabadult és támogató légkör szükséges, ahol a hiba a játék velejárója és a megoldáshoz való kulcs, nem pedig a tüzes pálcával kergetett gonosz. Addig dolgozunk jól, ameddig gyerekek az eseményekre, legyen szó edzésről vagy meccsről, belső késztetésből és nem külső nyomás miatt érkeznek. Nyilván van olyan helyzet, amikor kis noszogatás kell, de sem a szülői, sem az edzői nyomás nem megoldás, így arra koncentrálunk legjobban, hogy edzéseinken a játék öröme legyen fókuszban, hiszen a tanulási folyamatok, így aztán a fejlődés, így a leghatékonyabb és hosszú távon fenntartható is. Ha a gyerek élvezi amit csinál, akkor abban jobb akar lenni és máris beindult egy öngerjesztő folyamat.

EREDMÉNYESSÉG
Az elmúlt években szitok szó lett az utánpótlásban mondják "az eredmény nem számít", "semmi baj, ha kikapunk", "vereségből tanulunk a legtöbbet" stb. Ez mind igaz, de a túlsó ló másik oldalára sem esni, itt is a köztes út a megoldás. Hogyan összeegyeztethető ez? A gyerekek belső késztetése az, hogy győzzön jobb legyen, mint a másik. Készen is vagyunk, nem kell se hozzátenni, se elvenni ebből. Edzőknek arra kell figyelniük, hogy ezt a győzni akarás ne menjen a játékminőség rovására, győzni az edzésken tanult módon.
Nekünk, szülőnek és edzőknek azonban az az eredmény, ha a gyerek bemutat olyan dolgokat, amit edzésen tanult, egy dolog tudni valamit, a másik azt alkalmazni.

BÍZTATÁS
A mi fegyverünk a bizalom és a biztatás. Ha egy játékos érzi a bizalmat az szárnyal. Aki szárnyal az nem fél hibázni, hiszen tudja ez is a tanulás része, egy sikertelen bicikli csel nem azt jelenti, hogy az a csel használhatatlan. Egy kihagyott helyzet, hatására nem kell félni a következőtől. Tapasztalati úton kell, megtanulnia a játékosoknak, hogy melyik a sikeres megoldás, hiszen így rögzül megfelelőképpen.
Szülők a lelátóról, edzők a padról tesznek meg mindent, hogy ne görcsös legyen a játékos, hanem önbizalommal teli.

Második részben filozófiánk alapjait fogjuk bemutatni.